De kans is groot dat je de termen wisselspanning en gelijkspanning wel al eens hebt gehoord. Toen je nog op de schoolbanken zat, heb je hier ongetwijfeld al over geleerd, maar als je niet in deze wereld blijft, vervaagt je kennis snel. Toch zijn deze twee soorten spanning ook van toepassing bij de elektrische apparaten in je huishouden.
Wat houdt dit in?
Het concept van wisselspanning en gelijkspanning is eigenlijk heel eenvoudig. Bij wisselspanning wordt er voortdurend gewisseld wat betreft de richting van de spanning. De ene keer gaat die van de minpool naar de pluspool en de andere keer is dit net omgekeerd. Bij de gelijkspanning zegt de term het al zelf, hier blijft de richting van de spanning steeds hetzelfde, namelijk van de pluspool naar de minpool.
Je kan je afvragen waarom er vandaag de dag niet enkel gelijkspanning wordt gebruikt. Dit heeft een reden die reeds enkele eeuwen teruggaat. Vroeger was het namelijk niet mogelijk om een hoge gelijkspanning om te zetten naar een lagere spanning of net omgekeerd. Vandaag de dag is dit wel mogelijk met behulp van een dc dc converter, maar dat bestond toen nog niet. Doordat dit vroeger nog niet ging, was de enige oplossing ervoor te zorgen dat alles dezelfde spanning had. Dit zorgde natuurlijk voor een groot verlies van stroom, waardoor er werd gekozen voor wisselspanning. Dit kon namelijk wel reeds omgevormd worden naar lagere of hogere spanning.
Wat wel interessant is om te weten is dat gelijkstroom moeilijker te transporteren is, maar dat het wel zuiniger is dan wisselspanning. Naar schatting wordt er ongeveer dertig tot veertig procent bespaard wanneer er wordt gebruik gemaakt van gelijkspanning.
Schakelen tussen wissel- en gelijkspanning
Waar een dc dc converter wordt gebruikt om gelijkspanning om te zetten naar een hogere of lagere gelijkspanning, wordt een ac dc power supply gebruik om te schakelen tussen wisselspanning en gelijkspanning. Bij de term ac dc power supply staat de ac voor alternating current, wat wisselspanning betekent. Dc staat voor direct current, waarmee wordt verwezen naar gelijkspanning.
Een omvormer wordt ook gebruikt in je dagelijkse leven. Wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt, heb je een omvormer nodig. Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op, maar heel veel van je elektrische apparaten in huis werken op wisselstroom. Zonder omvormer kan je de stroom die door je zonnepanelen wordt opgewekt dus niet gebruiken. Er is gekozen voor wisselstroom in huishoudens omdat dit, in tegenstelling tot gelijkstroom, veel minder verlies betekende bij het transporteren van de stroom.
Dit is slechts een beperkte intro in de wereld van gelijkspanning en wisselspanning. Indien je je hier graag in wil verdiepen, kan je op het internet heel wat informatie vinden en ook bijhorende tekeningen die soms ingewikkelde materie op een eenvoudige manier weergeven.