Begin je net aan een job in een sector die voor jou nieuw is? Dan ben je misschien niet helemaal op de hoogte wat de voorschriften voor werkkledij zijn. Gelukkig vind je in deze blog een handig overzicht van de richtlijnen in de horeca, bouw- en schoonheidsindustrie.
Horeca
Je functie in de horeca zal bepalen welke kledingvoorschriften voor jou van toepassing zijn. De kok draagt natuurlijk niet dezelfde outfit als een ontbijtmedewerker in een hotel of restaurant, dat is logisch. Informeer altijd even bij je werkgever of ze zelf kleding voor hun werknemers voorzien en welke zaken je zelf moet aanschaffen. Zo zijn schorten (met of zonder logo) vaak al in de zaak aanwezig. Werk je in de zaal? Dan zijn witte hemden en een zwarte geklede broek en geklede schoenen vaak standaard beroepskledij. Maar je ziet steeds vaker een meer casual stijl. Als kok of keukenhulp moet je dan weer een kokspak aan mét koksmuts, inclusief hygiënische en veilige keukenschoenen of -klompen.
Bouw en haven
In de bouwsector is aanpaste kledij erg belangrijk. Het kan al gauw het verschil betekenen tussen een klein en een ernstig ongeval. Bouwvakkers werken buiten en trotseren weer en wind, zomer en winter. Hun kleding moet hierop zijn afgestemd. Ook kniebeschermers en stevige elleboogpatches kunnen noodzakelijk zijn voor jouw job. Wanneer je in de haven bent tewerkgesteld zijn fluorescerende pakken met reflecterende delen is een must, zo zien ze je van ver aankomen in de vroege ochtend, de late avond of bij slecht weer. Voor specifieke veiligheidsschoenen voor vrouwen kan je online ook eens een kijkje nemen. Veiligheidsschoenen zijn van cruciaal belang voor je veiligheidop de werf. Er kunnen wel eens grote stukken metaal, of andere dingen onverwachte naar beneden vallen op een bouwwerf. Dan zijn schoenen die je voeten degelijk beschermen een echte must.
Schoonheidsspecialist
Als schoonheidsspecialist(e) ben je de hele dag bezig met uiterlijk en schoonheid, dan wil je natuurlijk ook zelf goed voor de dag komen. Nette en mooie werkkledij is erg belangrijk voor je. Ook hygiëne is natuurlijk een belangrijke factor. Over het algemeen wordt er gekozen voor wit, maar het kan zijn dat jouw werkgever een andere kleur verkiest, omdat die beter bij de huisstijl van het salon past. Roze, lichtblauw, muntgroen, of met een patroon of tof design, de keuze is eindeloos. Ook hier kan weer het logo of misschien wel de vermelding van jouw naam op de kleding van belang zijn. Vraag tijdens een sollicitatiegesprek altijd naar de kledingvoorschriften, zo toon je niet alleen interesse, maar ben je ook goed voorbereid!